Erik Melin Söderström forskar på campus i Östersund. Foto: SVT

Svårt hitta tyg som slår sågspån

Publicerad

Testet i Bruksvallarna med att spara snö under ett speciellt tyg visar att det är svårt att slå ut det effektiva sågspånet.

Under året har forskaren Erik Melin Söderström följt snöhögen i Bruksvallarna. Högen är täckt av ett gigantiskt tygstycke.

Förhoppningen var att hitta något som är billigare och mer praktiskt än sågspån som kräver dyra transporter.

Forskning på Campus

– Sågspånet är fem decimeter och vi har textil som är en centimeter, säger Erik Melin Söderström vars forskning leds från Peak Innovation på Campus i Östersund.

Sågspånet bäst

Men tyget som testades i Bruksvallarna visade sig inte slå ut det effektiva sågspånet. Forskningen för att utveckla nya metoder att spara snö fortsätter och följs av skidorter i hela Europa.

– Jag tror ändå att det kommer att handla om textil, säger Erik Melin Söderström. Kan vi hitta det som fungerar så betyder det mycket för skidorter och kostnaden för den vanliga skidåkaren.

TV: Se hela vår intervju med forskaren på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.