Bussolycka med ungdomar utanför Sveg. Foto: Björn B Schäfer/SVT Nyheter Jämtland

Tackade nej till norsk hjälp vid bussolyckan – utreds

Uppdaterad
Publicerad

När den tragiska bussolyckan där tre ungdomar avled inträffade valde man att tacka nej till norsk räddningstjänst. Nu öppnar IVO ett tillsynsärende efter att en läkare ifrågasatt att man nekat till hjälpen.

Det är Dagens Medicin som skriver om efterspelet efter bussolyckan i Härjedalen där tre ungdomar omkom och över 20 personer skadades. Region Jämtland Härjedalen valde att tacka nej till hjälp från den norska räddningstjänsten under insatsen, och nu startar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett ärende om agerandet efter att två läkare ställt följande frågor till IVO:

”Hade dödsfall i bussolyckan utanför Sveg kunnat undvikas om fler akutmedicinskt kvalificerade enheter funnits på plats?”

Bussolyckan i Härjedalen

”Hade fler skadade snabbare kunnat komma till sjukhus?”

Enligt tidningen skriver läkarna också i sitt mail till IVO att ”den hjälp som Norsk Räddningstjänst skulle kunnat bistå med hade med största säkerhet förkortat tiden som svårt skadade patienter behövt befinna sig på skadeplatsen innan transport till kvalificerad vård”.

Bekräftar erbjudande om norsk hjälp

Med anledning av läkarnas mej har IVO nu öppnat ett tillsynsärende kring hur Region Jämtland Härjedalen agerade vid olyckan.

Enligt tidningen känner hälso- och sjukvårdsdirektör Lisbet Gibson inte till utredningen men bekräftar att regionen fick erbjudande om hjälp från Norge.

– Ja, det var väldigt många som hjälptes åt. Vi hade full uppbackning från den svenska sidan och i det skedet när vi fick erbjudandet var bedömningen att vi inte behövde mer hjälp, säger Lisbet Gibson till Dagens Medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet