Vandringstrenden fortsätter att öka, men vädret och tågförbindelserna kan ha inverkat på Jämtlandsfjällens vikande gästsiffror. (Bilden är dock tagen i Kirunafjällen). Foto: Jonas Redin/SVT

Tågproblem och vädret bakom vikande gästsiffror i Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Vädret, tågen och fjolårsrekordet. Det tror STF är orsaker till att fjällstationerna i Jämtlandsfjällen i år hade vikande gästsiffror, medan anläggningarna i Lapplandsfjällen ökade.

En tolvprocentig ökning blev sommarens summering av gästantalet i Lapplandsfjällen, för både fjällstationer och fjällstugor. Samtidigt har Jämtlandsfjällens anläggningar haft vikande siffror.

Svenska Turistföreningen tror att det dåliga vädret, i kombination med skillnader i tågförbindelser förklarar skillnaden i antal gäster mellan Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen. Även spelar det in att fjolåret i Jämtland var ett rekordår, enligt STF:s kommunikationsansvarige, Jenny Engström.

Ökning i fjällstugorna

– Trenden för vandring och friluftsliv ökar successivt från år till år. STF:s fjällstationer i Lappland har under flera somrar haft positiva siffror och det är ett stort intresse för att besöka Lappland.

– Det som är extra kul i år är den stora ökningen att vandra mellan fjällstugorna ute på fjället. Många vill uppleva vidderna, se nya platser och känna att man är ett med naturen, säger Jenny Engström.

Hoppas på nattågens återkomst

STF tror att nattågens återkomst till Jämtland ska ge fler fjällgäster nästa sommar. Foto: SVT

Infrastrukturen tros ha betydelse också.

– I somras har det varit lättare att ta sig med nattåget till Lappland än till Jämtland, men där hoppas vi nu på en förändring till nästa år tack vare att tågtrafiken även upphandlas i Jämtland, säger Jenny Engström till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.