Tusentals kan vara magsjukesmittade

Publicerad

Flera tusen personer i Östersund befaras vara smittade av parasiten Cryptosporidium, som orsakar svår magsjuka. På lördagseftermiddagen hade omkring 30 sjukdomsfall, som kan kopplas till parasiten konstaterats.

-Vi tror att mellan 5 och 15 procent av befolkningen är smittade, säger smittskyddsläkare Micael Widerström till Sveriges Radio Jämtland.
Det skulle innebära att 3 000-9 000 är drabbade.

Det kommunala dricksvattnet är en misstänkt smittkälla. Kommunen tar en vattenanalys i dag och alla uppmanas att koka vattnet tills den är klar.

Hittills har minst ett 70-tal fall av magsjuka rapporterats. Bara under fredagskvällen hörde ett 50-tal personer av sig, berättar smittskyddsläkare Micael Widerström.

-Och det är många som har ringt i dag, så det verkar vara ett fortsatt nyinsjuknande, säger Widerström.

Ska analyseras
Smittkällan är oklar men misstankarna om att det är det kommunala dricksvattnet har stärkts eftersom de inrapporterade fallen finns i just de områden där Vatten Östersund sköter vattenförsörjningen.
-De kommer köra analyser här, men svaren kommer tidigast på måndag.
Cryptosporidium är en tarmparasit som finns hos alla däggdjur, framför allt hos nötkreatur och får.

-Om man har väldigt dåligt immunförsvar eller är tarmopererad så kan det ge besvärliga symptom som leder till att man måste få hjälp med vätskebalansen, men för gemene man är det inte farligt.
Under dagen hålls möten mellan landstinget, kommunen och smittskyddsenheten.

Ett tidigare utbrott känt
Siffran 3 000-9 000 smittade i Östersund baserar Micael Widerström på de samtal och fall som hittills kommit in.
-Det är en grov uppskattning, säger han till TT.

Hittills är bara ett enda dricksvattenburet utbrott känt i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet. Då hade vatten från ett avlopp som runnit ut i en å tryckts in i det kommunala nätet. Under sommaren 2002 insjuknade omkring 1 000 personer som hade badat i två badbassänger med Cryptosporidium i vattnet.

Annars är det vanligare att smittan sprids via livsmedel, som grönsaker.

Cryptosporidium är en smittspårningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Fall i Stockholm
Den senaste tiden har ett större utbrott rapporterats i samband med en konferens i Västerbotten. Dessutom har ovanligt många Crytosporidiefall anmälts i Stockholms län. Utredningen av smittkällor pågår fortfarande.

Upptäckten att parasiten påverkar människans hälsa är relativt ny. Den första diagnosen hos människa ställdes 1976 och det första utbrottet kom 1984, berättar Johan Struwe, överläkare på Smittskyddsinstitutet:
-Man har inte letat efter den och därför kan det finnas en viss underdiagnostik, säger han till TT.

Parasiten har en låg smittdos, det vill säga att man inte behöver utsättas för någon större dos för att smittas, men att bada och duscha i smittat vatten är okej.
-Man måste få in vattnet i munnen för att det ska vara någon risk. Men allt som har med matlagning ska man vara mycket försiktig med, säger Johan Struwe, som själv inte skulle dra sig för att ta en dusch med smittat vatten.

TT

Hit kan du ringa

Visa

Ring Östersunds kommun följande nummer om du har frågor om dricksvattnet.
063-14 42 66
063-14 34 87

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet