Therese Sjölund, vd Åre Destination, Dennis Theander, Jönköping, Christoffer Oskarsson, Jönköping Foto: SVT

Tvingas kliva av tåget mitt i natten

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill åka nattåg till länet får numera vänta i flera timmar mitt i natten i Sundsvall.

Den här morgonen är tåget som kommer in på stationen i Åre fullt av resenärer som bär packning och skidor. Tåget lämnade Stockholm kvällen innan. Men det är inget nattåg i den vanliga bemärkelsen, för resenärerna tvingas sitta hela resan och måste kliva av tåget mitt i natten och vänta två timmar i Sundsvall.

Det var fullt i vänthallen i Sundsvall den här natten berättar ett kompisgäng från Jönköping som  SVT träffar på perrongen i Åre.

Nattågen

Nattlig väntan i överfylld väntsal

Det var så fullt att de inte fanns möjlighet att sova på någon av bänkarna i väntsalen, eller ens sitta någonstans. För att få någonstans att sitta gick de till McDonalds.

Hör vad killarna från Jönköping berättar i videoklippet ovan. Och vad vd för Åre Destination Therese Sjölundh säger om den försämrade tågtrafikens påverkan på Åre.

Stor oro i Åre

Den försämrade tågtrafiken till och från länet kommer att få ödesdigra konsekvenser om ingenting görs. Det är många eniga om i länet. Inte minst i Åre är oron stor över konsekvenserna.

SJ har alltså lagt ner större delen av nattågstrafiken från 2 april i år med motiveringen har den inte lönar sig. Det innebär att de reguljära, dagliga nattågen dragits in under större delen av året. Endast 90 dagar går nattetågen och det är under högsäsong, alltså vid jul, sport- och påsklov och ett par veckor under sommaren. I april och september kan man dessutom åka nattåg från Stockholm på torsdag till Åre och från Åre till Stockholm på söndagar.

Det innebär att de som åker till Åre över natten när det inte är högsäsong numera inte kan åka direkt till Åre och resten av länet, utan tvingas kliva av tåget i Sundsvall mitt i natten. SJ:s tåg lämnar Stockholm kl 22.40 och kommer till Sundsvall 02:58. Där får resenärarerna kliva av, vänta i drygt två timmar och sedan kliva ombord på Norrtåg som kör den resterande sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet