Stationsbefälet Ulrika Rask berättar om vad stängningen av TNE har betytt för polisen. Foto: M Harning, Björn B Schäfer, SVT

71 procent av de som omhändertas av polis är berusade

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio som frihetsberövades av polis förra året, omhändertogs för att de var berusade. Polisen anser att en tillnyktringsenhet behöver öppnas igen i länet.

Redan innan Tillnyktringsenheten, TNE, stängdes i länet 2017, varnade polisen för konsekvernerna. Det skulle innebära mer jobb för polisen att ta hand om berusade människor.

Statistik från polisen visar att farhågorna besannades. Drygt 71 procent av alla som frihetsberövats i länet var så kallade LOB:ar, personer som är för berusade.  Innan TNE stängdes fick ca 700 personer vård där varje år.

Texten fortsätter nedanför bilden.

Drygt 70 procent av samtliga frihetsberövade i länet omhändertogs för att de var berusade. Foto: SVT Desigt

– Det tar resurser från vår övriga verksamhet, säger stationsbefälet Ulrika Rask till SVT Nyheter Jämtland.

Hör mer av henne i klippet ovan.

LOB – lagen om omhändertagande av berusade personer m.m

En person som anträffas så berusad av alkoholdrycker, eller annat berusningsmedel, att personen inte kan ta hand om sig själv, eller utgöra en fara för sig själv eller andra, får omhändertas av polisen.

Har en ordningsvakt omhändertagit någon ska den omhändertagna överlämnas till polisen.

Polisen kan dock inte omhänderta personer som anträffas i sin, eller någon annans, bostad.

Personen ska fortlöpande ses till och om det är nödvändigt ska den omhändertagna undersökas av läkare.

Den omhändertagne ska friges senast åtta timmar efter omhändertagandet, om inte personen har ett eget intresse av att stanna kvar en kortare tid därutöver.

Att omhändertas enligt LOB är inget brott, men kan – om det sker vid upprepade tillfällen – påverka möjligheten att ta körkort.

Källa: riksdagen.se/lawline.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.