Det kan bli så att kommunen stoppar världscupavslutningen i Östersund. Foto: Bildbyrån

Världscupsavslutning i Östersund stoppas av kommunen – kriget i Ukraina orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun kommer inte att inte upplåta skidarenan till bruk för världscupen, så länge FIS fortsätter tillåta deltagare från Ryssland och Belarus att tävla. Anledningen är det ryska militära angreppet på Ukraina.  Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Förra veckan kom besked om att Östersunds skidlöpareklubb sagt ja till att arrangera världscupsavslutningen i längd, som skulle ha gått i Ryssland, helgen 18-20 mars. Detta efter att FIS beslutat att ställa in alla tävlingar i Ryssland.

Idag kom beslutet från kommunen att den kommunägda skidarenan, Östersunds skidstadion inte står till förfogande för världscupen den 18-20 mars så länge FIS tillåter Ryssland och Belarus att tävla.

– Majoriteten av politikerna var enade och tydliga med att det inte är aktuellt att upplåta arenan till tävlingar som läget är nu. Det går inte att låta de krigförande länderna fortsätta delta som om inget har hänt, vi behöver protestera mot de brott mot folkrätten som just nu begås i Ukraina. Vi har sett kraftiga reaktioner på alla politiska nivåer, och det här är vår markering, säger kommundirektör Anders Wennerberg i pressmeddelandet.

– Så länge vare sig FIS, EU eller Sverige fattat något generellt beslut om att inte tillåta Ryssland och Belarus delta i tävlingar känner vi att det enda rimliga är att agera på egen hand, säger Anders Wennerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.