Se tidslinjen om Ellinor Grimmark, barnmorskan som vägrar att utföra abort. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Abortvägrande barnmorskan – nu kommer dom i arbetsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen faller domen i Arbetsdomstolen i fallet med den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark från Tenhult. Det är nu den sista instansen som kan pröva fallet enligt svensk lagstiftning.

Barnmorskan Ellinor Grimmark anmälde Region Jönköping för diskriminering redan 2014. Hon hade efter avslutad utbildning blivit lovad både sommarjobb och vikariat, men nekades anställning vid samtliga sjukhus i regionen, när det blev känt att hon på grund av sin tro inte kunde tänka sig att utföra aborter.

Rätt till samvetsfrihet

Ellinor Grimmark hävdar att hon har rätt till samvetsfrihet enligt Europakonventionens resolution 1763 och därmed inte ska behöva utföra aborter. Men resolutionen är inte bindande och Sveriges riksdag har tagit avstånd från den.

Då anmälde hon Region Jönköpings län till Diskrimineringsombudsmannen (DO). I DO:s beslut den 10 april 2014 ansågs att Ellinor Grimmark inte hade utsatts för diskriminering.

Hon stämde även Region Jönköpings län och krävde 80.000 kronor i skadestånd och 180.000 kronor i diskrimineringsersättning eftersom hon nekats jobb på länets tre sjukhus.

Alla arbetsuppgifter i befattningen

Region Jönköpings linje har hela tiden varit att en barnmorska måste kunna utföra alla arbetsuppgifter som ingår i befattningen. Men det tycker inte Ellinor Grimmark, som sa så här i samband med tingsrättsförhandlingen i september 2015:

– En barnmorska kan ju aldrig utföra alla uppgifter som en barnmorska kan ha. Om en barnmorska sysslar med förlossningar och dessutom kan vara på BB så räcker det bra.

Anmälde vidare

Men varken Diskrimineringsombudsmannen eller tingsrätten höll med och Grimmark dömdes att betala rättegångskostnader på närmare en miljon kronor, och hovrätten valde att inte ge prövningstillstånd.

Men Ellinor Grimmark gav inte upp utan anmälde ärendet vidare till Arbetsdomstolen (AD).

– Jag hoppas att man ska titta på alla de lagar vi har som styrker samvetsfrihet, vi har faktiskt redan dem i Sverige. Jag tycker att tingsrätten bortsåg från det, sa hon i samband med att förhandlingarna hölls i AD i januari.

Flyttade till Norge

I samband med de förhandlingarna framkom det att Grimmark har en stor amerikansk antiabortorganisation i ryggen, och enligt Ekot är fallet en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt. Men enligt Grimmark har hon inte pressats att driva ärendet i de olika instanserna, och hon säger sig inte känna till att hennes fall skulle vara någon del i en kampanj.

Ellinor Grimmark arbetar numera som barnmorska i Norge som i motsats till Sverige tillåter en barnmorska att inte utföra aborter på grund av sin tro.

Domen offentliggörs klockan 11.00 onsdagen den 12 april. Grimmark och hennes advokat har kallat till presskonferens för att kommentera domen klockan 14.00.

LÄS MER: Splittrade åsikter kring barnmorskefallet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet