Foto: Pressbild/TT

Åklagare granskar Löfdahls lägenhetshyra

Uppdaterad
Publicerad

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren kommer nu att granska om något brott har begåtts när riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hyrt en lägenhet i andra hand av sin make. Åklagaren har inlett en så kallad förutredning.

– Det finns förnärvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda en förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas under den närmaste månaden, säger Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

I förutredningen kommer åklagaren nu hämta in uppgifter om riksdagens regelverk när det gäller hyressättningar. Han kommer också att ta in den information som finns under vilka förutsättningar som ersättning har betalats ut i detta fall, samt om det har varit känt att bostaden hyrts av en nära anhörig.

Ändrade ersättningen

Aftonbladet avslöjade i måndags att L-toppen Emma Carlsson Löfdahl hyrde sin makes bostadsrätt i Stockholm med avgift på 2 500 kronor för 13 000 kronor och tog ut maximal ersättning från riksdagen. På så sätt har hon varje månad fått ut 8 600 kronor från skattebetalarna.

Under tisdagen meddelade Emma Carlsson Löfdahl på sin Facebook-sida att hon bett riksdagsförvaltningen att med omedelbar verkan ändra hennes ersättning till enbart den summa som motsvarar avgiften till bostadsrättsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet