Samtliga åhörare visiterades noga innan de släpptes in i tingsrätten. Under den första rättegångsdagen uppträdde den misstänkte mannen på ett säkert sätt och log och nickade mot den kamera som förmedlade bilder till åhörare. Foto: SVT/Teckning: Margareta Borg

Åklagaren yrkade på fem års fängelse för vapengömma

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången om vapengömman i Taberg avslutades under torsdagen yrkade åklagare Petra Schöniger att den åtalade mannen ska döms till ett långt fängelsestraff.

Åklagaren yrkade på att han ska dömas till minst fem års fängelse, rapporterar P4 Jönköping. Mannens försvarare Maria Sturesson yrkade istället att mannen ska frikännas från misstankarna om synnerligen grovt vapenbrott och släppas ur häktet.

Men Jönköpings tingsrätt beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad tills domen meddelas.

Grovt vapenbrott Taberg

Rättegången mot mannen i 30-årsåldern har pågått i fem dagar. Han greps i slutet av juli förra året efter att polisen hittat ett vapen, flera vapendelar och ammunition bland annat i en container i Taberg och på Bondberget i Huskvarna.

Kopplas samman med extremvänstern

Åklagaren menar att mannen har kopplingar till den våldsbejakande vänsterautonoma miljön och att brottsligheten varit ideologiskt motiverad. Men mannen förnekar både brott och de politiska kopplingarna.

Under rättegången har bland annat Ahn-Za Hagström, Säkerhetspolisens chefsanalytiker, vittnat om hur mannen kan sammankopplas med den svenska extremvänstern.  

Domen meddelas den 22 maj.

Så här sa Petra Schöniger, åklagare, i samband med att åtalet lämnades in till Jönköpings tingsrätt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet