Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon tipsar förundersökningsledare Mikael Månsson om hur du kan skydda dig mot bedragaren. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Äldre kvinna i Huskvarna utsatt för bedrägeri – lurades efter falsk postavisering

Publicerad

En kvinna i 80-årsåldern i Huskvarna har blivit av med både kontanter och smycken till ett stort värde under torsdagen. Bedrägeriet började med ett sms där det stod att hon hade en kommande leverans från en välkänd hemelektronikkedja.

Efter samtalet med, vad kvinnan trodde var den aktuella butiken, kopplades hon vidare till en person som säger sig jobba på kvinnans bank.

– Där uppmanas hon att samla ihop sina smycken och andra värdesaker och lämna över till ett säkerhetsföretag som kommer att hämta upp värdesakerna i kvinnans hem, berättar Magnus Jansson Klarin som är presstalesperson på polisen.

Efter att mannen från det påstådda säkerhetsföretaget hämtat värdesakerna kontrollerar kvinnan sina konton som visar sig vara tömda.

Polisen har upprättat en anmälan om bedrägeri och förhör kommer att hållas med kvinnan. Den senaste tiden har det skett liknande bedrägerier mot äldre i Östergötland och Sörmland.

Informationsinsatser mot äldre

I början av året gick polisen ut och varnade för en bedrägerivåg mot äldre i Jönköpings län, Östergötlands län och Södermanlands län. Polisen har även besökt pensionärsföreningar för att informera.

Under förra veckan dömdes två män i Jönköpings tingsrätt till flera års fängelse för grova bedrägerier mot äldre personer i södra Sverige. Totalt rör det sig om cirka 30 brott mot personer i framför allt 90-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.