Den har redan varit igång några veckor, men idag var det officiell invigning av antenatalmottagningen på Länssjukhuset Ryhov. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Antenatalmottagning öppnad för alla gravida

Publicerad

Nu ska blivande mödrar med förlossningsrädsla få hjälp. Idag klipptes bandet till den nya antenatalmottagningen på Ryhov – Det här är något vi har önskat länge, säger Johan Skoglund, verksamhetschef kvinnokliniken Länssjukhuset Ryhov.

På den nya antenatalmottagningen ska den gravida kvinnan kunna få all hjälp hon behöver inför förlossningen. Det handlar bland annat om ultraljudsundersökningar, specialistmödravård och stöd för kvinnor med förlossningsrädsla. något som enligt Johan Skoglund, verksamhetschef kvinnokliniken Länssjukhuset Ryhov är ganska vanligt.

– Vi har en hel del patienter med rädsla. Det kan vara av många olika saker, det kan vara att man går sönder, smärtan i sig och så vidare. Det viktiga är att man träffas och pratar igenom vad det är man är rädd för och gör upp en plan och ofta räcker det mycket bra. Men det är en mycket viktig verksamhet, säger han till SVT.

Blir en fast punkt

Varför är det viktigt med en sådan här mottagning?

– Jag tycker att det är viktigt för att säkra en bra förlossningsverksamhet och att patienterna har en god förberedelse innan sin förlossning.

Vad hoppas ni att den här mottagningen kommer att betyda för patienterna?

– Att man har en fast punkt att gå till för de här olika behoven som vi har. Men i första hand ska man ju gå till sin familjecentral naturligtvis, som då är i början på vår vårdkedja genom graviditeten, både för patienten och hennes partner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer