Arbetsmiljöverket ser flera brister vid akutmottagningen vid länssjukhuset Ryhov. Foto: SVT/Arkiv

Arbetsmiljöproblem på akuten på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor saknar tillräcklig kunskap att hantera trauman, det är svårt att ta rast under arbetspass och det finns idag inte tillräckligt med tvättmöjligheter i lokalerna. Detta är några av problemen som Arbetsmiljöverket konstaterar på akuten på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Arbetsmiljöverket började titta närmare på arbetsmiljön på akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov när skyddsombudet slagit larm i somras om bland annat för dålig bemanning och brist på kompetens.

Bristerna handlar bland annat om en upplevd brist på kompetens i sjuksköterskegruppen. En del saknar kunskap att hantera trauman och stora händelser och det skapar en otrygghet och stress. Det handlar också om brister i schemat med långa arbetspass och svårighet att hinna ta raster och att återhämta sig mellan arbetspassen.

Inga tvättmöjligheter på akuten

Dessutom saknas det tillgång till vatten i flera utrymmen. Personal kan inte tvätta sig där och det ökar smittrisken. En ombyggnad av akuten är planerad om några år, men fram till dess behöver detta lösas, anser Arbetsmiljöverket.

I somras medgav verksamhetschefen på akuten att det är mycket stress och att man arbetar för att hitta lösningar.

Senast den 9 januari kan regionen komma in med synpunkter därefter kommer Arbetsmiljöverket fatta beslut och myndigheten överväger att besluta om ett föreläggande mot regionen.

I somras slog skyddsombudet Jennie Barona larm, se mer i klippet nedan om henne oro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har tyngre pass, fler patienter och ingen återhämtning, säger Jennie Barona sjuksköterska på akutmottagningen på Ryhov och förtroendevald på Vårdförbundet. Foto: SVT/Emma Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.