Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finnvedsvallen i Värnamo kan snart inte användas för allsvensk fotboll, men förslaget att vänta med en ny arena är dåligt, tycker flera Värnamobor – se mer i klippet ovan. Foto: Fredrik Weibulll/SVT

Oppositionen vill skjuta på arenabygget i Värnamo

Publicerad

Oppositionen i Värnamo kommun, med Socialdemokraterna i spetsen, föreslår att byggstarten för den nya arenan skjuts upp i två år. De menar att det just nu är en för stor ekonomisk risk att ta.

Finnvedsvallen i Värnamo håller inte allsvensk standard och därför togs ett politiskt beslut att bygga en ny arena för cirka 210 miljoner, som ska stå klar till säsongen 2025.

Dock vill oppositionen nu skjuta på byggstarten i två år av ekonomiska skäl, något som Värnamo Nyheter var först med att berätta.

– Vi har blivit rekommenderade av ekonomer att bara investera i det som är absolut viktigast, säger Anetté Myrvold (S), som är oppositionsråd, till SVT.

Nya skolor och förskolor

Värnamo kommun planerar även att bygga två nya grundskolor och tre förskolor.

– Hade det inte varit för det så hade vi kanske klarat arenakostnaden, säger hon.

Eftersom dispensen för att spela allsvensk fotboll löper ut så skulle IFK Värnamo att istället få spela i Borås.

– Det är så klart jättetråkigt och det var inget lätt beslut. Vi är medvetna om tråkigheterna som det medför, säger Anetté Myrvold.

Alliansen vill fullfölja

Inom Alliansen menar man att investeringen kommer att fullföljas.

– Vi fortsätter enligt planerna och arenan ska stå klar 2025. Alternativet är att IFK tvingas flytta sin elitverksamhet till Borås, säger Tobias Pettersson (M), som är kommunstyrelsens ordförande.

– Det var det dummaste jag hört. Skolor är viktiga, men jag tror det finns pengar till båda, säger Värnamobon Elvis Muratovic.

– En arena ger också ekonomi. säger Lars Grahn, som är enhetschef för fritid i kommunen.

Hör mer i klippet om vad Värnamoborna tycker om förslaget om arenabygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.