Två bränder utan naturlig orsak skedde i skogarna kring Mullsjö den 16 augusti 2020. Nu har en man dömts för en av dem. Foto: Mattias Landström

Återfallsförbrytare döms för skogsbrand i Mullsjö

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms för grov skadegörelse sedan han orsakat en skogsbrand utanför Mullsjö förra året. Han är sedan tidigare dömd för mordbrand och skadegörelse genom anläggande av brand.

Det var den nionde augusti 2020 som ett cirka 1 000 kvadratmeter stort naturområde eldhärjades. Ingen person kom till skada, men enligt domen i Jönköpings tingsrätt fanns det viss spridningsrisk.

Gärningsmannen har själv sagt att han mådde dåligt den aktuella dagen och att han hade planer på att ta sitt liv. Han gav sig ut i skogen i närheten av friluftsområdet kring Stråken.

Började elda på en pinne

Han satte sig ner i närheten av järnvägsspåret och började elda på en pinne med tändaren. Efter en stund slängde han iväg den då glödande pinnen och han såg att det började ryka i gräset.

Han säger i förhör att han satt kvar och funderade, och när elden tog sig fick han panik och lämnade platsen.

På vägen därifrån ljög mannen för en förbipasserande att han redan larmat räddningstjänsten. Det var eldsflammor högt upp i träden.

Dömd för liknande brottslighet

Mannen är sedan tidigare dömd för tolv olika brott. Han dömdes senast i februari i år för olovlig identitetsanvändning, dataintrång och ringa bedrägeri. År 2011 dömdes han för skadegörelse efter att ha anlagt en brand och 2013 för mordbrand.

Tingsrätten bedömer att mannen behöver vård eller behandling för att motverka återfall i allvarlig brottslighet. Han döms till skyddstillsyn och att han ska genomgå vård och behandling.

Flera bränder i Mullsjö

Under 2020-2021 har det varit ett flertal bränder i Mullsjötrakten som misstänks vara anlagda. Och nu har alltså en av dem klarats upp.

Den nu dömda mannen åtalades även misstänkt för ytterligare en brand i närområdet samma dag. Då brann cirka 100 kvadratmeter skog, men här har det inte gått att bevisa att det var mannen som orsakat den och han frias från den åtalspunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.