Blod är en färskvara och när lagren tryter vädjar blodcentralerna till allmänheten om att ställa upp. Men om du är för gammal är det inte säkert att du är välkommen – maxåldern för att få lämna blod varierar kraftigt mellan landets regioner, visar en kartläggning som TV4 Nyheterna gjort.
Från 65 år krävs det visserligen ett årligt läkargodkännande men i övrigt kan regionerna själva bestämma om åldrar.
Max 65 år i Jönköpings län
I Jönköpings län är maxåldern för att lämna blod 65 år. Men lägst är gränsen i Jämtland. Där går gränsen vid 60 år medan Dalarna, Blekinge, Örebro, Södermanland, Stockholm, Kronoberg och Gotland inte har någon övre åldersgräns alls.
– Nu är ju regionerna självbestämmande, så då får ju var och en göra vad som är bäst för den regionen, säger överläkaren Maria Held i Region Halland till TV4 Nyheterna.
– Här har vi valt en 70-årsgräns för vi har bra tillgång till blod och bra nyrekryteringar. Vi får hoppas att de över 70 hittar andra sätt att bidra i samhället.
Bland annat under semestertider och långhelger riskerar blodlagren att minska markant. Röda blodkroppar kan lagras i kylskåp i högst 42 dygn. Blodplättar (trombocyter) måste användas inom fem till sju dygn.
Maxålder i landets regioner för att lämna blod:
60 år: Jämtland
65 år: Jönköping
70 år: Halland, Östergötland, Västernorrland och Kalmar
75 år: Norrbotten, Västerbotten och Skåne
80 år: Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Värmland
Ingen övre gräns: Dalarna, Blekinge, Örebro, Södermanland, Stockholm, Kronoberg och Gotland.
I Region Västra Götaland skiljer det sig mellan blodcentralerna, allt från 65 år till ingen gräns alls.
Källa: TV4 Nyheterna