Utredningen om förre kommundirektören bör redovisas för fullmäktige i sin helhet, kräver de fyra i motionen. Foto: SVT

Avhoppade moderater kräver besked om kommundirektören

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköping kräver nu fyra avhoppade moderater att utredningen av den förre kommundirektören Carl Johan Korsås snarast redovisas för fullmäktige. Utredningen har avbrutits och det har visat sig att det inte finns några dokument där utredningsresultatet redovisas.

De fyra kräver också att kommunens visselblåsarfunktionen ska förbättras och göras mer känd för kommunens medarbetare. ”Med den stoppade utredningen om den före detta kommundirektören Carl Johan Korsås i färskt minne och att kommunstyrelsens ordförande är den enda personen i kommunen som fått en ”muntlig redovisning” från den externa utredningen anser vi att det är dags att förstärka och förbättra kommunens whistleblower funktionen”, skriver de fyra i motionen.

Detta vill de fyra

Förslagen från gruppen är följande:

Moderater hoppar av i Jönköping

• Den redovisning som muntligen föredragits för kommunstyreslens ordförande, Ann-Marie Nilsson, redovisas för fullmäktige utan dröjsmål.

• Den nuvarande funktionen förstärks med de medel som anses nödvändiga.

• Samtliga förvaltningar ska ha som ansvar att informera och uppmuntra medarbetarna att använda sig av funktionen

• Whistleblower ska innefatta ett bredare spektra av missförhållanden än nuvarande.

Det var i slutet av maj som de fyra moderaterna lämnade partiet efter att ha känt sig motarbetade och trakasserade i över två och ett halvt års tid. Tre av dem satt i kommunstyrelsen vid tidpunkten för avhoppen. Att tre personer på så hög position som kommunstyrelsen lämnar sitt parti samtidigt gör avhoppen unika. De tre sitter fortfarande kvar, nu som oberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet