Foto: SVT/Kristin Renulf

Avlidna mamman bodde på asylboende i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som avled efter att hon hittats svårt nedkyld i Sävsjö under torsdagsnatten var boende på ett asylboende i Sävsjö. Enligt boendets vd är det höljt i dunkel varför det hela kunde inträffa.

– Det är en mycket tragisk händelse, man är tagen av den, säger Martin Baum som är vd på Ljunga park när SVT Nyheter Jönköping talar med honom på torsdagsmorgonen.

På onsdagseftermiddagen fick polisen samtal om att en lättklädd pojke i tioårsåldern hittats utomhus på länsväg 127. Han fördes med ambulans till sjukhus.  Därefter fick polisen samtal om att en kvinna lämnat pojken och gått vidare med ytterligare ett barn, en åttaårig flicka, båda mycket lättklädda.

Var alltid glad och trevlig

Mamman och dottern hittades svårt nedkylda under natten till torsdagen och kvinnans liv gick inte att rädda. Varför de var ute vet varken polisen eller Martin Baum.

Har ni märkt att kvinnan mått dåligt?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag pratade precis med frukostpersonal och enligt dem har kvinnan alltid varit glad och trevlig. Det har inte varit några tecken på att hon skulle må dåligt eller så, säger Martin Baum.

Kvinnan och den 8-åriga flickan hittades cirka 300 meter från länsväg 127 in i skogen.

Migrationsverket på plats

Runt 100 personer bor på asylboendet och Martin Baum berättar att polisen varit på plats hela natten och att personal från Migrationsverket kommer att vara där under torsdagen.

Martin Baum betonar flera gånger att det är en tragisk händelse, men att verksamheten ändå måste flyta på.

– Vardagen på boendet ska påverkas så lite som möjligt, säger han och fortsätter:

– Eftersom det inte finns några brottsmisstankar så finns det ju inte någon anledning att de boende ska känna sig oroliga.

Polisen meddelade senare att de inleder en förundersökning mot kvinnan, att hon misstänks för vållande till kroppsskada mot barnen.

Enligt ett pressmeddelande från länssjukhuset är pojken lindrigt skadad och flickan allvarligt skadad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.