Foto: Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT Kristin Renulf/SVT

Drönare hade kunnat rädda kvinnans liv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en kvinna avled i Sävsjö igår torsdag säger nu lokalpolisområdeshef Jonas Lindell att hennes liv kanske hade kunnat räddas om polisen hade haft tillgång till värmesökande drönare i ett tidigare skede.

Det är P4 Jönköping som rapporterar att en polisdrönare hade kunnat leda till en annan utgång. Kvinnan och hennes dotter hittades efter hjälp från Missing People som hade en drönare med värmesensorer.

– Polisen håller på att anskaffa drönare för bland annat eftersök av försvunna personer, men vi har inte det att tillgå i vårt område just nu, säger Jonas Lindell till P4 Jönköping och fortsätter:

Försvinnandet i Sävsjö

– Hade vi haft det här i den här sökinsatsen hade vi möjligen haft ett annat resultat, men det är bara spekulationer.

Missing People kontaktade polisen

Det var Missing People som ringde polisen och erbjöd sig att hjälpa till. De läste om händelsen i media och runt 24.00 var de på plats med fem personer. Vid 03-tiden hittades kvinnan och flickan.

– Hade polisen haft tillgång till en drönare tidigare så hade de teoretiskt kunnat hittas tidigare, det går inte att blunda för. Det är jättetragiskt det som har hänt. Efteråt kan man ju önska att vi fått hjälpa till tidigare, säger Magnus Idebro, ordförande i Missing People.

Missing People har fått tillstånd från Länsstyrelsen i Stockholm att använda runt 20 drönare i hela Sverige i sitt sökande efter försvunna personer.

– Framöver vore det bra om man kunde hitta ett ännu närmare samarbete med polisen för att undvika att något liknande händer igen, säger Magnus Idebro

Lättklädda i kylan

Det var på onsdagseftermiddagen som en lättklädd pojke i 10-årsåldern hittades utomhus på länsväg 127.  Därefter fick polisen samtal om att en kvinna lämnat pojken och gått vidare med ytterligare ett barn, en åttaårig flicka, båda mycket lättklädda. De hittades sedan svårt nedkylda under natten till torsdagen. Kvinnans liv gick inte att rädda.

Enligt ett pressmeddelande från länssjukhuset är pojken lindrigt skadad och flickan allvarligt skadad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvinnandet i Sävsjö

Mer i ämnet