Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.h.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (t.v.). Foto: TT

Barnmorskan Ellinor Grimmark hävdar att domare var jävig

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bröt inte mot de mänskliga rättigheterna i samband med att barnmorskan Ellinor Grimmark inte fick arbete på regionens förlossningskliniker eftersom hon vägrade utföra aborter, det slog Europadomstolen fast i mars då man inte prövade saken. Men nu har Grimmark begärt resning eftersom hon anser att en av domarna var jävig, det uppger Jönköpings-Posten.

Processen kring barnmorskan Ellinor Grimmark från Jönköping har pågått sedan 2014 då hon sökte men inte fick anställning på någon av förlossningsklinikerna i Region Jönköping. Anledningen var att hon på grund av religiösa skäl vägrade utföra aborter.

En lång rad av rättsprocesser följde och domstolarna har hela tiden dömt till arbetsgivarens fördel. Slutligen gick Grimmark till  Europadomstolen och menade att Sverige brutit mot Europakonventionen om mänskliga fri- och rättigheter. I mars i år beslutade Europadomstolen att saken inte skulle prövas.

Men Grimmark fortsätter sin kamp – nu ansöker hon om resning eftersom hon anser att en den svenske domaren i Europadomstolen varit jävig, det uppger Jönköpings-Posten. Domaren ska tidigare bland annat ha varit generaldirektör för BRÅ.  I deras årsrapport från 2017 uppges att Sveriges Kommuner och Landsting, dvs barnmorskornas motpart i Sverige, tillhörde myndighetens kärn-nätverk.

Ellinor Grimmark arbetar sedan flera år inom vården i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.