Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskorna Erica Solheim och Christina George kräver förändring av regionen. I klippet hör du varför. Foto: Emma Johansson/SVT

Barnmorskor larmar om för lite personal: ”Vi kräver fler”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor i regionen larmar återigen om en för hög arbetsbelastning. Och under det senaste året har personalstyrkan dessutom minskat, enligt Svenska barnmorskeförbundet i Jönköping.

Under det senaste året har flera erfarna barnmorskor i regionen slutat utan att verksamheten fått ersätta tjänsterna, enligt Svenska barnmorskeförbundet. Biträdande sjukvårdsdirektör Carl Tenvert bekräftar att inte alla vakanta tjänster tillsatts ännu. Bland annat är det en vakant tjänst från i somras som inte är tillsatt.

– Vi har fortfarande en dialog tillsammans med verksamheten. Vi tillämpar anställningsprövning där vi tillsammans gör en avvägning vid varje fall om tjänsten behöver tillsättas, säger han.

Enligt Svenska barnmorskeförbundet påverkar de vakanta tjänsterna verksamheten negativt.

– Vi når fortfarande inte målet om en barnmorska per födande. Då får inte kvinnorna det som de har blivit lovade, det är ett problem, säger Christina George som är ordförande för förbundet i Jönköping.

Hoppar över lunch och toabesök

Enligt flera barnmorskor i regionen som SVT Jönköping pratat med så är det en tuff arbetssituation som blivit sämre under det senaste året, då de uttalade sig i en intervju om att för få orkar jobba heltid. Och i en enkätundersökning av Svenska barnmorskeförbundet tidigare i år uppgav varannan barnmorska att de funderat på att säga upp sig.

Men ett par åtgärder som gjorts senaste året är att öka antalet utbildningsanställningar och att skicka ut en schemaenkät. Märks inga förbättringar av det då?

– Vi är jätteglada över fler nyutbildade, men de behöver stöd av erfarna barnmorskekollegor under sitt första år. Man kan inte ersätta erfarna barnmorskor med helt nya, då minskar kompetensen. Och vad gäller schemaenkäten så har ingenting hänt efter den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.