Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Fredrik Joulamo, generalsekreterare i Svenska basketbollförbundet, sin syn på hur damligan måste utvecklas. Foto: SBL Play/SVT

Basketgeneralen: ”Klubbarna måste bli bättre på att skapa intäkter”

Uppdaterad
Publicerad

Wetterbygdens damlag från Huskvarna beslutade tidigare i år att hoppa av högsta serien på grund av ekonomin. Ytterligare två klubbar har gått samma väg.

– Som det är i nuläget är det för mycket med en liga med 14 lag, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare på Svenska basketbollförbundet.

Nu drar dambasketligan igång med säsongen 2022/23. Men tre lag, som skulle ha spelat där, finns inte med när serien drar igång. Det är Helsingborg, A3 Umeå och Wetterbygden. Även Borås Basket hoppade av, men genom en ombildning startades Sjuhärad basket som tar plats i ligan istället.

Det innebär att årets basketliga på damsidan består av elva lag.

Wetterbygden drog sig ur

Wetterbygden hade för några år sedan både ett herr- och damlag i högsta serien, men 2020 drog sig herrlaget ur på grund av ekonomin och tidigare i år beslutade klubben att damlaget skulle gå samma väg.

Damlaget Wetterbygden stars spelar nu i Basketettan södra. I första matchen besegrades Malbas med 62-60 och på lördag spelar laget borta mot Eskilstuna.

I klippet ovan hör du basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo, som bor i Habo, ge sin syn vad klubbarna måste göra för att förbättra sin ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.