Förundersökningsledare Rickard Finndahl berättar nu att det kommit fram till att branden orsakades av ett blixtnedslag. Foto: SVT

Blixtnedslag orsakade branden i Ansgariikyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett blixtnedslag som orsakade branden i Ansgariikyrkan i Vättersnäs i förra veckan.

– Det har varit ett blixtnedslag och 7-8 minuter senare har man sett en rökpelare från kyrkan, säger Rickard Finndahl, förundersökningsledare vid polisen.

Om det var ett direkt blixtnedslag i kyrkan eller ett elfel som en konsekvens av nedslaget har utredningen inte kunnat visa. Men polisens tekniker har inte hittat några spår som tyder på att branden skulle ha kunnat vara anlagd, vilket P4 Jönköping var först med att berätta.

– Vi har landat i detta och därför har jag i dag beslutat att lägga ned brottsutredningen gällande branden, säger Rickard Finndahl till SVT Nyheter Jönköping.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Hastigt brandförlopp

Enligt honom har brandförloppet varit mycket snabbt och när räddningstjänsten kom fram var kyrkan övertänd. Kyrkan totalförstördes i branden och den förskola som fanns i lokalerna har nu fått flytta till Kungsporten i Huskvarna.

Se bilder från branden i klippen nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet