Visa alla (3)

Stor brand på avfallsanläggning i Jönköping

Publicerad

En stor brand bröt ut på en avfallsanläggning på Herkulesvägen i Jönköping på måndagskvällen. Elden orsakade kraftig rökutveckling som syntes över stora delar av staden. – Vi har jobbat med släckningsarbetet hela natten och är fortfarande kvar med tio man nu på morgonen, säger Michael Simmeborn, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping. Polisen misstänker att någon har anlagt branden.

Larmet kom vid halv tiotiden på måndagskvällen, och räddningstjänsten satte in ett 50-tal personer i släckningsarbetet. Enligt uppgift var det byggavfall på JRAB:s anläggning bakom Ica Maxi som fattat eld.

Enligt Jonatan Nilsson, SVT:s reporter på plats, hade många nyfikna samlats.

– Lågorna slår upp mot trädtopparna, och rökpelaren syns över hela staden, berättade han vid tiotiden.

Rök sågs över staden

Under måndagskvällen var vinden svag, men räddningstjänsten uppmanade ändå folk att vara vaksamma eftersom ingen brandrök är nyttig.

Polisen spärrade av ett större område runt avfallsanläggningen på kvällen för att ingen skulle skadas. Det hade under kvällen samlats en hel del nyfikna människor på området.

– Vi har jobbat med släckningsarbetet hela natten och är fortfarande kvar med tio man nu på morgonen, säger Michael Simmeborn, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Den kraftiga rökpelaren syntes från Skinnersdal. Foto: Andreas Joakimson/privat

Misstänker att branden är anlagd

Enligt polisen har de inlett en förundersökning om mordbrand. Detta eftersom det ska ha funnits fyra olika brandhärdar på området som ska ha börjat brinna samtidigt. Tre av högarna släcktes snabbt, men det var den fjärde som orsakade störst skada och tog tid att släcka. Det finns inga uppgifter om skadade.

Det är bara lite drygt ett år sedan samma plats drabbades av en brand. Efter det sa företaget att man planerar att på sikt flytta verksamheten till en annan plats.

Foto: Philip Naskret SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand på återvinningscentral

Mer i ämnet