Ulf Abrahamsson JRAB är bestört över att någon med berått mod tände eld på fordon och sopor på avfallsanläggningen i Jönköping på måndagskvällen. Foto: SVT

JRAB: ”En ny hotbild som vi aldrig har haft”

Publicerad

Mycket talar för att nattens brand på JRABs avfallsanläggning bakom Ica Maxi i Jönköping var anlagd. Från JRABs sida är man chockad över tillvägagångssättet.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand efter den kraftiga branden på avfallsanläggningen i centrala Jönköping på måndagskvällen. Man har upptäckt att branden startat på minst fyra olika ställen. Ulf Abrahamsson chef på JRAB är bestört över vad de upptäckte i samband med branden.

– De har försökt elda upp våra maskiner, man har försökt elda upp en lastbil och man har tänt i sophögarna, det är klart det är ett annat scenario som vi aldrig har tänkt, att någon försöker sanera bort hela anläggningen.

Ska flyttas från city

För cirka ett år sedan så brann det på samma avfallsanläggning. Det fanns planer på  en flytt av anläggningen från centrala Jönköping, söderut till Torsviksområdet. Men planerna senarelades efter en annan brand då i JRABs anläggning i Vaggeryd.

Den anläggningen har just tagits i bruk och tanken är nu att flyttplanerna i Jönköping ska aktualiseras.

Polisen kommer nu att göra en teknisk undersökning för att försöka hitta spår efter de som anlade branden på måndagskvällen. Från JRABs sida känns händelsen mycket olustig.

– Det känns inte bra, det är en ny hotbild vi aldrig haft, säger Abrahamsson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand på återvinningscentral

Mer i ämnet