Tjock svart rök stiger mot himlen i Jönköping efter att en brand brutit ut bakom Ica Maxi under lördagen. Foto: Elina Front

Brand vid Ica Maxi i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande brand bröt under lördagen ut vid en återvinningscentral bakom Ica Maxi i Jönköping, och kraftig rök har spridit sig i området hela dagen. Stormarknaden och parkeringen har fått utrymmas, och räddningstjänstens arbete med att dämpa röken kommer pågå hela natten mot söndag,

Larmet kom till räddningstjänsten vid 14-tiden på lördagen. En brand hade brutit ut i ett område bakom Ica Maxi, alldeles intill Rocksjön i Jönköping, och tjock svart rök steg mot himlen.

– Vi har skickat fyra stationer, och är alltså fyra gånger sex personer på plats, säger Gunnar Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Vid klockan 16.30 meddelade räddningstjänsten att man fortfarande jobbar för fullt på platsen, och att man lyckats dämpa rökutvecklingen. Arbetet har fortsatt under hela eftermiddagen och kvällen. Den tjocka rök som tidigare stigit upp mot himlen, ligger den nu lägre över området runt Ica Maxi.

– Styrkan på plats jobbar fortfarande med att dämpa röken, det gör man tillsammans med maskiner från företaget som driver återvinningsanläggningen. Man har nu kommit ned i återvinningsmaterialet som brinner, säger Gunnar Hansson till SVT Nyheter på lördagskvällen.

– Det är ingen spridningsrisk, på så sätt är den kontrollerad kan man säga, tillägger han.

Personal och kunder hölls kvar

SVT har varit i kontakt med anställda som befann sig inne på Ica Maxi i Jönköping när branden bröt ut. Personal och kunder inne i stormarknaden uppmanades i ett tidigt skede att stanna kvar inomhus tillsvidare. Inga nya kunder fick komma in.

– Nu har man har beslutat att utrymma Ica Maxi, och även tömt parkeringen på människor, säger Gunnar Hansson vid Räddningstjänten.

Efter beskedet om att tömma området på folk, höll stormarknaden stängt resten av dagen. Enligt räddningstjänsten kommer man att ha personal kvar på platsen långt fram på söndagen, som jobbar med branden.

– Det är stora volymer som brinner, därför är det svårt att släcka.

Företaget JRAB, som driver den aktuella anläggningen har tidigare drabbats av bränder, vilket SVT Nyheter Jönköping tidigare rapporterat om. Förra våren brann exakt samma avfallsanläggning, bakom Ica Maxi i Jönköping, vilket då fick polisen att misstänka mordbrand.

Röken syntes över stora delar av Jönköping under lördagseftermiddagen. Foto: Johannes Tolf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.