Branden i Vaggeryd ännu inte släckt

Uppdaterad
Publicerad

Branden på återvinningsanläggningen i Vaggeryd är under kontroll men långt ifrån släckt.

Under lördagsmorgonen deltog 25 brandmän i släckningsarbetet, ett arbete som pågått dygnet brunt sedan branden utbröt i torsdags.

– Vi har jobbat på med oförminskad styrka, säger ställföreträdande räddningschefen David Högberg.

Under natten mot lördag har räddningsstyrkan fortsatt arbetet med att täcka bränderna med sand och krossad gips för att kväva elden.

– Det ser bättre ut nu än när jag åkte hem i går kväll. Nästan alla stackar med brinnande plast är täckta. Det är de som har gett den svåra röken, säger David Högberg.

Den giftiga plaströken har varit ett gissel både för räddningstjänsten och de boende i Vaggeryd. Under natten drev vinden röken in mot centrum. Men under förmiddagen har vinden vänt och räddningstjänsten räknar med att kunna häva det viktiga meddelande till allmänheten som uppmanade folk att hålla sig inomhus med stängda ventiler vid röklukt.

Det återstår dock mycket arbete innan branden är helt släckt.

– Just nu jobbar vi med att placera vattenspridare vid en hög med träflis. Och det finns en del svårtillgängliga stackar med plast som återstår att täcka.

– Det kommer att ta ett antal veckor innan det är helt släckt, säger David Högberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Vaggeryd

Mer i ämnet