Foto: Philip Naskret/SVT

”I princip ingen rökutveckling längre”

Uppdaterad
Publicerad

Släckningen av branden på återvinningsstationen i Vaggeryd har gått snabbare än ursprungligen beräknat.
– Det är i princip ingen rökutveckling längre, säger Fredrik Björnberg, räddningschef i Vaggeryd.

I nuläget är det bara ett område på återvinningsstationen som fortfarande brinner, i anslutning till byggnaden som rasat ihop på området.

Under söndagen genomfördes arbete med att lyfta upp rasresterna med en grävskopa så räddningstjänsten kunde komma åt och släcka under.

– De stora stackarna som producerade väldigt mycket rök tidigare är nu täckta och det kommer ingen rök därifrån längre, säger Fredrik Björnberg.

Räddningstjänsten har trappat ner personalen på platsen och vid lunchtid arbetare mellan 15 till 20 personer med branden.

Fredrik Björnberg tror de kommer kunna dra ner ytterligare under söndagen.

– Som mest har vi varit 50 personal från räddningstjänstens sida, säger han.

Läs också: Stora skador på JRAB:s anläggning

Sluttäckning av området

Under närmsta dygnet kommer det ske en sluttäckning där sand och gips läggs på den sista brandhärden.

– Det har varit en väldigt omfattande insats och det är inte vanligt med så stora insatser. Vi har använt personal från hela Jönköpings län och även Kronobergs län, säger Fredrik Björnberg.

Vid 20-tiden på söndagen uppgav Räddningstjänsten branden var under sådan kontroll och rökutvecklingen så liten att det varningsmeddelande som gått ut om att de som upplevt obehag bör gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation inte längre bedöms relevant.

Att täcka med sand har har fungerat så pass bra att branden nästan helt har avstannat. Under natten till måndagen kommer endast fyra brandmän att arbeta på brandplatsen.

Allmänfarlig vårdslöshet

Nästa steg är att ansvaret för insatsen överlämnas till återvinningsanläggningen.

– Då fortsätter arbetet med att sanera och rensa bort det som brunnit. Hur lång tid det tar har jag ingen uppfattning om, säger Fredrik Björnberg.

Polisen uppger att tekniker kommer skickas till brandplatsen så snabbt det sista är släckt. Branden rubriceras i nuläget som allmänfarlig vårdslöshet.

Larmet om branden på återvinningsanläggningen kom runt klockan 15.30 under torsdagseftermiddagen.

Bland annat har mycket plast brunnit vilket skapat stora mängder giftig rök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Vaggeryd

Mer i ämnet