Vårdaren har erkänt att han slagit brukaren. Foto: SVT/Grafik

Funktionshindrad misshandlad på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

En vårdare vid ett LSS-boende i Gnosjö har anmälts för misshandel mot en boende. Enligt ett vittne blev funktionshindrade Alexander slagen flera gånger i ansiktet.

– Man tror inte att det här kan hända på ett sådant boende, att man slår en handikappad, säger Alexanders syster.

Händelsen inträffade på kvällen den 11 december förra året på ett kommunalt boende som drivs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Alexander, som har en svår social problematik med bland annat omfattande självskadebeteende, hade den här kvällen slitit ner affischer från väggarna på sitt rum. Medan en anställd städade upp satte sig den andra vårdaren i soffan med honom.

Fallet Alexander

I den lex Sarah-anmälan Gnosjö kommun gjort till Inspektionen för vård och omsorg beskriver vårdaren som städade vad som hände sedan.

Slår flera slag

Enligt vittnesmålet flyger Alexander på mannen i soffan. Vårdaren slänger då ner honom med händerna om hans hals. Sedan slår han Alexander i ansiktet med flera slag. Vårdaren som blir vittne till misshandeln blir så chockad att hen går in på toaletten och sitter där ett tag.     

Vårdaren som befann sig i rummet för att städa berättade senare för kommunen vad som hänt. Foto: SVT

Maria Sandberg (KD), socialutskottets ordförande i Gnosjö, menar att kommunen agerade direkt när de fick reda på händelsen. 

– Jag tänker att det är oförlåtligt. Vi är alla väldigt förvånade att det här hände, säger hon.

Vårdaren som slog Alexander har lämnat en lite annorlunda version i sin intervju med kommunen. Han erkänner att han slagit honom, men menar att det endast handlade om ett slag.

Fick avsluta anställning

Han beskriver att han blev rädd, överraskad och arg när brukaren hoppade på honom.

Enligt Sandberg fick vårdaren avsluta sin anställning med omedelbar verkan efter att han lämnat sin redogörelse.

LSS-boendet där misshandeln skedde. Foto: SVT

Gnosjö kommun har nu polisanmält vårdaren och en utredning om misshandel pågår. SVT har varit i kontakt med vårdaren, men han vill inte kommentera händelsen.

Alexanders syster säger till SVT att hon har svårt att ta in att misshandeln skett.

– I min värld gör man inte på det viset.

Fotnot. Alexander heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Alexander

Mer i ämnet