Rickard Finndahl, förundersökningsledare på polisen, berättar att en bugg i övervakningsfilmen misstogs för ett blixtnedslag. Foto: Mattias Landström/SVT

Bugg orsakade ”blixtnedslag” i övervakningsfilmen över kyrkbranden

Uppdaterad
Publicerad

Först sa polisen att man hade sett ett blixtnedslag på en övervakningsfilm vid tidpunkten för branden i Ansgariikyrkan – för att nu ta tillbaka uppgifterna. Förklaringen är att en oavsiktlig bugg orsakade ett ”ljussken” i övervakningsfilmen.

– Det är naturligtvis olyckligt att vi gått ut med felaktig information om ett blixtnedslag men det är en omedveten bugg som orsakat det hela, säger Rickard Finndahl, polisens förundersökningsledare.

Den 12 augusti gick polisen ut med uppgiften att man på en övervakningsfilm från en privatpersons bostad på en usb-sticka hade sett ett ljussken i området vid Ansgariikyrkan strax före branden. Polisen tolkade ljusskenet som ett blixtnedslag. Även SMHI bekräftade till polisen att ljusskenet kunde vara ett blixtnedslag. Men när polisen ville se mer material från branden från övervakningskameran visade det sig att det på orginalfilmen inte fanns något ljussken alls vid den aktuella tidpunkten.

Bildruta hade hamnat fel
– Vid överföringen av filmen till usb-stickan har en bildruta från 40 minuter längre fram i förloppet – då solen hade börjat gå upp – hoppat till en tidigare tidpunkt i filmen vilket gör att det upplevs som ett ljussken. Det är alltså en bugg som uppstått i filmen vid överföringen till usb-stickan, säger Rickard Finndahl.

Brandorsaken ännu okänd
Att orsaken till branden skulle vara ett blixtnedslag är nu avskrivet. Brottsutredningen är formellt inte nedlagd men teknikerna har inte hittat något som tyder på att branden skulle vara anlagd. Man har inte hittat någon brandorsak alls.

– Det är vanligt vid den här typen av större bränder i större byggnader att man inte hittar någon brandorsak, säger Rickard Finndahl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larmet om branden i Ansgariikyrkan kom strax efter klockan 02 natten mot tisdag. Foto: Mattias Landström/Nyhetswebben

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet