Den misstänkta mannen är 35 år och lider av en misstänkt allvarlig psykisk störning. Foto: Anna Hållams/TT

Chefsåklagaren anmäls av Polisförbundet efter förhör

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsamma attacken i Jönköping den 7 januari resulterade i två poliser på sjukhus. Där valde chefsåklagaren att förhöra den fysiskt oskadda av dem utan försvarare.

Nu anmäler Polisförbundet chefsåklagaren för tjänstefel, rapporterar P4 Jönköping.

Det var den 7 januari i år som polis kallades till Österängen i Jönköping efter att en man betett sig aggressivt. Mannen försvann in i en närliggande skog dit två polismän följde efter och attackerades med ett stickvapen. Då avlossade en av poliserna sitt tjänstevapen upprepade gånger, enligt ett vittne.

Förövaren skadas allvarligt av skotten, men hinner tillfoga livshotande skador på en av poliserna.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Chefsåklagaren anmäls

Polisen som sköt fick lindriga skador och när han kom tillbaka till polisstationen förhördes han och delgavs misstanke om tjänstefel omgående, utan försvarare, trots att han bett om det.

– Det är synnerligen olämpligt att delge och förhöra någon som är i chock. Bara en stund tidigare hade han blivit stucken med ett svärdsliknande föremål i skyddsvästen, fått en skärskada, skjutit en annan människa och sett sin kollega bli så svårt skadad att det var ovisst om han skulle överleva, säger Mikael Ehne, vice ordförande för Polisförbundet i region Öst, till Polistidningen.

Utskriven från sjukhuset

Chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren var förundersökningsledare i det aktuella ärendet.

”Med den utredning jag hade tillgång till bedömde jag att skytten omgående skulle höras om händelseförloppet (…) och att han skulle delges en standardmisstanke. Med den information jag har nu om händelseförloppet skulle jag inte ha delgett misstanke vid detta förhör utan endast låtit skytten berätta helt fritt om händelsen”, skriver han i ett mejl till Polistidningen.

Mannen som attackerade poliserna har blivit utskriven från sjukhuset och sitter nu häktad misstänkt för två fall av mordförsök.

Den polisman som blev livshotande skadad har lämnat sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet