Torbjörn och Katarina Karlsson Foto: SVT

Korna tillbaka efter branden på Lönneberg

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren eldhärjades gården Lönneberg strax utanför Jönköping. Ladugården totalförstördes och sammanlagt 47 ungdjur och kor brann inne. Nu har de överlevande korna kunnat flyttas till en nybyggd ladugård.

Nu, efter nästan ett och ett halvt år, är den nya ladugården klar men minnet av branden den där dagen i maj är fortfarande känslosamt för Torbjörn och Katarina Karlsson.

– Det var som ett inferno, på tjugo minuter var ladugården bara en endaste stor låga. Då tänkte vi att det här är slutet för oss, man visste ju inte hur många djur man fått ut eller någonting då, minns Katarina Karlsson.

Lönnebergs gård

– En stor räddningsstyrka bekämpade branden men ladugården totalförstördes och brandorsaken är fortfarande okänd. Nu har de 40-talet kor som klarade sig fått flytta tillbaka till ett nytt modernt hem på Lönneberg.

Inget socialt liv

Tiden efter branden har varit arbetsam för paret Karlsson som fått ha sina kor på en gård två mil bort. Kor som skulle mjölkas två gånger om dagen, samtidigt som jordbruket skulle skötas hemma.

Det hade inte gått utan stöttning från familj och vänner.

– Det har funkat men det har varit jobbigt och hela den sociala biten har i stort sett försvunnit. Men jag är väldigt glad idag att vi har de här djuren kvar, säger Torbjörn Karlsson

Arrenderar gården

Familjen Karlsson arrenderar gården av Jönköpings kommun och det var inte självklart att det skulle bli någon ny ladugård. Men kommunen beslutade att det är viktigt att fortsätta ha djurhållning i området som ligger vid naturreservatet Bondberget.

Katarina och Torbjörn fick också ta ställning till om de ville fortsätta.

– Vi är ju inte några ungdomar längre och det var inget enkelt beslut. Samtidigt var det inte lätt att tänka sig att vi skulle kunna göra något annat. Det här är ju vårt liv och vi hade planerat att hålla på tills vi blev pensionärer och nu blir det så, säger Katarina Karlsson.

inleddes återuppbyggnaden, en ganska lång process där bland annat Jönköpings kommun, försäkringsbolaget, flera hantverkare och paret Karlsson har varit inblandade.

– Det har blivit många möten men man får säga att det har gått bra, menar Torbjörn Karlsson.

Ny teknik

Den moderna ladugården har också inneburit en utmaning i form av en del ny teknik. Den har plats för över 200 djur och ny mjölkgrop. Och efter lite inkörningsproblem så är de nu både glada och lättade över att vara igång i den nya ladugården.

– Det var en glädjens dag när vi körde tillbaka korna hit i början av oktober, då kom glädjetårarna och jag tror korna kände likadant, säger Katarina Karlsson

– Det var en sån skön känsla inombords, så den kan man inte beskriva, menar Torbjörn Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönnebergs gård

Mer i ämnet