Tanken med en REKO-ring är att på ett enkelt sätt föra samman producenter och konsumenter av närproducerad mat. Syftet är att koppla bort så många mellanhänder som möjligt och även ge småproducenter möjlighet att sälja sina varor.
– Det handlar om personlig kontakt, att konsumenterna får ett ansikte på den som de handlar varorna av, säger Romy Ehnert, en av initiativtagarna till REKO-ringen i Jönköping.
Så går det till
Själva försäljningen går till genom att den som har lokalproducerad mat att sälja, lägger upp en annons i en grupp på social medier och konsumenterna hör av sig om de vill köpa. Efter det finns en bestämd tid och plats, då alla säljare och kunder möts upp för försäljning.
– Till en början planerar vi för en utlämningsdag i månaden, men det kan bli mer beroende på hur allt utvecklar sig, säger Romy Ehnert.
Producenten får bara sälja det den själv tillverkat eller producerat och måste finnas på plats vid själva utlämningsdagen. Det är producentens ansvar att alla lagar om livsmedel och skatter följs.
Stort intresse
Många har visat stort intresse för REKO-ringen i Jönköping. På bara en vecka har över 1 300 medlemmar gått med i gruppen på sociala medier och antalet ökar hela tiden. I mitten av maj hålls ett första informationsmöte och planen är att första utlämningsdag sker innan midsommar.