En av de misstänkta männen möter den nu mördade 47-åringen på Systembolaget och männen kramas (till vänster i bild vid kassan). Foto: Ur förundersökningen

DNA knyter männen till mordvapnet men vittnen saknas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen började rättegången mot de två män som misstänks för mordet utanför Lekeryd i november förra året. Båda männens DNA har hittas på den revolver som skotten avlossats från, men åklagarna har inga vittnen till mordet. När 47-åringen anlände till fastigheten där han sedan hittades skjuten blir därför en central fråga för åklagarna.

Den ena åtalade mannen, i 60-årsåldern, bor i fastigheten där den mördade 47-åringen hittades den 12 november.

Den andra misstänkte, en man i 50-årsåldern, hyr en stuga på samma tomt.

Lekerydsmordet

Det var hemma hos honom som revolvern hittades och polisen kunde efter testskjutningar av vapnet slå fast att det var just den revolvern som dödat 47-åringen.

Båda nekar till brott

Men båda männen nekar till brott. Den äldre mannen har inte kunnat förklara hur den döda 47-åringen hamnat i hans bostad eftersom han uppgett att han då var inne i ett tungt alkoholmissbruk.

Den yngre mannen har erkänt att han haft revolvern i sin ägo och att han köpt ammunition till den, men förnekar att han avlossat skotten.

Enligt polisen hade 47-åringen legat död i huset i uppemot tio dagar innan han hittades och en viktig fråga för åklagarna har därför varit när han anlände till fastigheten och hur.

Åklagarnas teori är att 47-åringen följde med den yngre mannen hem den 2 november efter att båda männen träffades på Systembolaget i centrala Jönköping.

Svårt att ta sig till fastigheten

Men det är något som den misstänkte förnekar.

– Hans inställning är att brottsoffret inte följt med honom till bostaden utan de skiljdes åt i Huskvarna, säger Uno Karlsson, mannens advokat.

Adam Rullman, kammaråklagare, menar att teorin får stöd av bevisningen. Bland annat påpekar han att det är svårt att ta sig till fastigheten med kollektivtrafik.

– Han är den sista som setts tillsammans med offret, säger Adam Rullman.  

Hur påverkar avsaknaden av vittnen era möjligheter att få en fällande dom?

– Det komplicerar naturligtvis bevisläget och gör att det varit svårare att utreda detta. Men vi tycker ändå vi har tillräcklig bevisning för att åtala de här två männen, säger han.

Rättegången håller på till fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekerydsmordet

Mer i ämnet