Foto: Johannes Tolf / SVT

Mordmisstänkt häktad på sannolika skäl

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som sitter anhållen misstänkt för mordet som uppdagades i trakten kring Lekeryd i söndags, häktades på onsdagen. Misstankegraden mot mannen har stärkts och dessutom finns misstankar mot ytterligare en person. Enligt åklagaren vet man nu också vem den döde mannen är.

Mannen anhölls skäligen misstänkt för mord på söndagskvällen. Under måndagen meddelande åklagare att man inväntade rapport från obduktionen av den mördade mannens kropp, innan något beslut om eventuell begäran om häktning skulle ske.

LÄS MER: Mordutredning fortsätter – misstänkt fortsatt anhållen

Lekerydsmordet

På förmiddagen begärdes mannen, som är i 60-årsåldern, häktad och samtidigt ändrades misstankegraden från skäligen misstänkt till på sannolika skäl misstänkt för mord. Anledningen är, enligt åklagare Adam Rullman, uppgifter som kommit fram under utredningen och då främst de preliminära besked som kriminaltekniker och rättsläkare har lämnat. Även förhörsuppgifter har bidragit till att mannen nu misstänks på sannolika skäl.

Ännu en anhållen

Dessutom finns misstankar mot ytterligare en person i ärendet som anhölls under måndagen. Det är ytterligare en man som misstänks och åklagaren har nu utsett Uno Karlsson till hans försvarare. Mannen misstänks för inblandning i mordet.

– Jag vet ännu inte hur min klient ställer sig till det här. Jag har inte haft samtal med honom ännu, det är troligt att det blir förhör under eftermiddagen, säger Uno Karlsson.

Offret identifierat

Prio i utredningen så här långt har varit att få fram den avlidne mannens identitet. Åklagaren meddelar att man nu vet att offret är en man i 40-årsåldern. Någon koppling mellan den avlidne och den anhållne har enligt åklagaren ännu inte framkommit, det beror främst på att uppgifterna om identiteten är så nya.

En ungefärlig tid när mannen avled vet polisen nu också, men tidpunkten måste ytterligare utredas av rättsmedicin för att säkerställas helt.

Jävsituation

Häktningsförhandling fick skjutas upp eftersom den misstänkte mannen fick byta advokat i sista stund. Detta eftersom det uppdagades att det kunde förligga jäv. Hans nya advokat är Markus Johansson. Mannen har hela tiden förnekat brott.

– När förhandlingen startade leddes den misstänkte in i salen. Han bar en svart t-shirt. Han tittade inte ner utan mötte åklagaren med blicken, berättar SVTs reporter Johannes Tolf som är på plats vid häktningen.

Rätten gick alltså på åklagarens linje och mannen häktades.

LÄS MER: Man misstänkt för mord anhållen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekerydsmordet

Mer i ämnet