I ett brev till tingsrätten förklarade den livstidsdömda 18-åringen att hon inte var nöjd med advokatens insats under rättegången. Nu har en ny advokat tagit över, Peter Gillberg. Foto: SVT

Morddömda 18-åringen får ny advokat

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till tingsrätten förklarade den livstidsdömda 18-åringen att hon inte var nöjd med advokatens insats under rättegången. Nu har en ny advokat tagit över, Peter Gillberg.

Inför den väntande hovrättsförhandlingen har 18-åringen nu fått byta ut sin försvarsadvokat till Peter Gillberg.

I ett brev till tingsrätten skrev hon:

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

”Jag har tappat förtroendet för Mikael Svegfors. Det har jag gjort på grund av att han inte tog fram flera saker som skulle har varit till min fördel under rättegången.”

Hon skriver också:

”Han korsförhörde inte min medtilltalade när hon uppenbart ljög.”

Svegfors vill inte kommentera detaljerna i 18-åringens brev men säger till SVT:

– Jag har mycket stor förståelse för att om man döms till livstids fängelse så vill man se sig om efter alternativ. Det är inga konstigheter.

Båda de åtalade kvinnorna dömdes för mord och grovt gravfridsbrott till livstids fängelse. Den avgörande bevisningen har i första hand varit uppgifterna från rättsläkaren som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning. 18-åringen har nekat att att hon var delaktig i mordet.

Peter Gillberg bekräftade för SVT via sms under måndagskvällen att han blir 18-åringens försvarsadvokat.

Hävdade att hon sov

Eftersom utredningen i övrigt bekräftar den uppgift som 20-åringen lämnat om att 18-åringen höll fast den döda kvinnans händer i samband med strypningen har tingsrätten fäst tilltro till denna uppgift. Därför dömdes båda kvinnorna för att gemensamt och i samförstånd ha mördat Tove. Den yngre kvinnan har hävdat att hon sov när Tove dödades.

– Jag är förvånad över att rätten sätter så stor tilltro till 20-åringens berättelse, sa Mikael Svegfors efter tingsrätten avkunnat sin dom.

20-åringen har tidigare bytt försvarare

Även den äldre kvinnan har tidigare under utredningens gång bytt försvarare. Först efter att hon fått sin nuvarande advokat Clea Sangborn berättade hon i förhör sin version av händelseförloppet.

Tove försvann efter en utekväll i mitten av oktober. De tre vännerna skulle gå hem och reda ut ett bråk. Det slutade med att Tove låg död på badrumsgolvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar 18-åringens försvarsadvokat Mikael Svegfors hennes livstidsdom. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet