Framför ett hjärta av facklor vid scenen hölls det tal och sjöngs en nyskriven sång. Foto: Andreas Söderlund och Mikael GoodVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter mordet på Gica – tusen personer samlades för alla människors lika värde

Publicerad

Tre månader efter mordet på Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu samlades tusen människor i Huskvarna. Tillsammans stod de upp för alla människors lika värde.
– Han hade inte trott det var sant, säger Marie Samuelsson, som träffade Gica flera gånger.

Till ljuset av facklor och ljus samlades hundratals Huskvarnabor i Mjölkfållan under tisdagskvällen. Där brukar det vanligtvis arrangeras självständighetsfirande och första maj. Men stämningen under tisdagskvällen var en annan.

Den åttonde augusti hittades hemlöse Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu död i Huskvarna. Flera barn misstänks ha deltagit då Gica trakasserades och misshandlades till döds.

Tre månader senare slöt nu flera föreningar, kyrkor och organisationer upp för att gemensamt stå upp för människors lika värde.

– Vi vill visa att Huskvarna-bor kan komma samman som en enande kraft för allas lika värde och större kärlek till varandra, säger Johan Eriksson, verksamhetsansvarig för Smeden och en av arrangörerna.

”Känns så bra”

Framför ett hjärta av facklor vid scenen hölls det tal och sjöngs en nyskriven sång.

– Han hade inte trott att det var sant. Inte för hans skull. Han ville gärna vara lite för sig själv. Gica var inte en social person men han hade stått här vid kanten och tittat, säger Marie Samuelsson, volontär i kyrkhjälpen, som träffade Gica flera gånger.

Manifestationen genomfördes på initiativ av Alfred Dalinskolans rektor – tillsammans med flera kyrkor, idrottsföreningar och fritidsförvaltningen på kommunen.

Christin Lund är rektor på Alfred Dalinskolan:

– Det känns så bra. Det är roligt att så många har kommit. Jag hoppas att vi tillsammans kan göra något bra här framöver och att vi tillsammans kan uppmärksamma sådant som inte är bra, säger hon.

Besked om åtal på fredag

Manifestationen är samtidigt starten på en större samverkan mellan flera organisationer som arbetar med barn och unga i Huskvarna. Christin Lunds förhoppning är att fler ungdomar ska våga slå larm tidigare när de ser något som är fel.

På fredagen väntas åklagaren kommer med besked om när och om ett åtal kan väntas. Bara en av de misstänka gärningsmännen är straffmyndiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer