Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tankarna om bussen i spelaren. Foto: Viktor Fridén/SVT.

Efter fabriksflytten – anställda får gratis direktbuss till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

25 personer satt i sätena när Nobias pendlarbuss debuterade under måndagen. Om ett år kan det röra sig om 300 arbetare som åker buss till och hem från den nya fabriken i Jönköping – på betald arbetstid.

Kökstillverkaren Nobias val att flytta sin verksamhet från Tidaholm till Torsvik, Jönköping, har varit en het potatis sedan det förmedlades 2019. Sedan dess har företaget tagit fram ett omställningspaket bestående av fyra delar.

– Jag har en förståelse för att det finns en besvikelse i Tidaholm om att vi har valt att flytta fabriken till Jönköping, men samtidigt ska man komma ihåg att vi tar ansvar som företag, säger Henrik Sundström, fabrikschef för Nobia i Jönköping.

Debut för pendlarbussen

I dag sjösattes en av delarna, när 25 fabriksarbetare åkte buss från den gamla fabriken i Tidaholm till den nya i Jönköping. Under det första året sker detta på betald arbetstid.

Siffran kommer öka successivt i och med att mer av verksamheten kommer på plats i Småland. I dagsläget jobbar 45 personer i den nya fabriken. Runt 250 arbetare i Tidaholm har tackat ja till att flytta med till Jönköping.

”Kommer räcka gott och väl”

– Vi kommer tillhandahålla buss för samtliga som jobbar i Tidaholm och har valt att följa med hit. Det kan handla om runt 300 personer i slutändan. Det går i runt ett 70- 80-tal i varje buss, säger Henrik Sundström. 

Bussen lämnade Tidaholm vid sextiden och var framme en dryg timme senare. Under den tiden hann de resande bland annat drabba samman i ett quiz.

Hör Henrik Sundström och två resenärers tankar om bussen i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.