Flera terrängbränder i länet under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett flertal skogs- och gräsbränder i helgen och räddningstjänsten har haft stor nytta av brandflyget.

Vid 10.30-tiden på söndagen larmade en person från en båt att det brann i skogen i södra Fagerhult. Räddningsstyrkor från Jönköping, Habo och Bankeryd ryckte ut men det var något svårt att hitta och det tog några extra minuter att komma fram. Enligt räddningstjänsten var branden cirka 10x20 meter och de öppna lågorna var bekämpade efter någon timme.

Nästa skogsbrand var vi Nykyrka i Mullsjö kommun, där det brunnit ofta senaste tiden. Larmet kom vid 14-tiden och ytan som brann var på ungefär 20x20 meter.

– Lågorna har bekämpats men branden sprider sig nedåt i marken och man jobbar nu med att blöta ned ordentligt, säger Johan Ragnar, inre befäl på räddningstjänsten, strax efter klockan 16.

Glidflygare upptäckte brand

Runt klockan 15.30 upptäckte glidflygare att det rök sydost om Malmbäck. Brandflyg kunde sedan positionera en brand till Ekelsjö. Räddningsstyrkor från Malmbäck och Nässjö ryckte ut och bekämpade den 200 kvadratmeter stora terrängbranden.

– De har slagit ner det mesta av de öppna lågorna, säger Johan Ragnar, vid 16.15-tiden till SVT.

På lördagen kom det in många larmsamtal om att det brann i gräset på en ö i Lovsjön. Det var vid 14-tiden och ett 20x30 meter stort område brann. En byggnad finns på ön men räddningspersonalen begränsade snart branden och huset klarade sig.

Det är ännu okänt hur helgens bränder uppkommit.

Brandflyg bevakar

Räddningstjänsten skickade på söndagen ut en varning om skogsbrandrisk i Jönköpings län. Under dagen har räddningstjänsten haft skogsbrandbevakning med dubbla flygningar i hela länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer