Lotta Andersson är ridhuschef på Eksjöortens ryttarförening. I torkans spår tvingas ridhuset nu importera hö från Danmark. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Foderbristen tvingar Eksjöortens ryttarförening importera foder

Uppdaterad
Publicerad

Foderbristen ställer till det för ridskolorna. Den torra och varma sommaren har gjort att höskördarna är mindre än vanligt och Eksjöortens ryttarförening tvingas nu importera foder från Danmark.

Eksjöortens ryttarförening hör hemma Persö utanför Eksjö. Där finns omkring 40 hästar. Av dessa är 16 ridskolehästar.

– Vi måste importera eftersom vi inte får tag i hö från våra vanliga svenska leverantörer. De får ju inte mer än hälften av sin normala skörd, så de har backat på sin leverans till oss, säger Lotta Andersson, ridhuschef på Eksjöortens ryttarförening till SVT Nyheter Jönköping.

Ryttarföreningen tvingas nu ransonera höet till hästarna. Tidigare har hästarna emellanåt haft fri tillgång till hö.

– Vi har fått tag i 75 ton och vi behöver 110 ton.

Dubbelt så dyrt

Det blir mer än dubbelt så dyrt att importera hö. Föreningen kan bli tvingad att höja hyrorna för de inackorderade hästarna, men försöker i det längsta att undvika det.

– Vi jobbar både på att hitta hö och sedan hitta vägar att kunna betala det.

Någon liknande situation har inte Lotta Andersson varit med om under de 17 år hon arbetat på Eksjöortens ryttarförening.

– Det är tråkigt, men jag tror inte jag är ensam om det här. Många bönder och hästägare lider nog lika mycket som jag av det här. Så det blir ett tufft år.

Jönköpings fältrittklubb

Även andra ridklubbar märker förstås av höbristen. Jönköpings fältrittklubb har redan en ansträngd ekonomi efter ett kvarkautbrottet vintern 2016-2017 och försöker klara sig utan att importera hö.

– Vi försöker spara på fodret, slå mera hö på egna marker och låta hästarna beta längre, säger Lina Bjerke, ordförande i Jönköpings fältrittklubb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet