Foto: SVT

Regn kan rädda en del av vallskörden

Uppdaterad
Publicerad

I helgen och i nästa vecka kan det komma regn över delar av Sverige, enligt SMHI:s väderprognos. Regnet kan göra att gräset tar fart och börjar växa så att djuren får mat inför vintern.

– På grund av att det är mycket värme och att det är mycket näring kvar i jorden så kommer det förmodligen bli en explosion av gräs. Gräs klarar torkan, men när det väl sätter i gång och växer så kommer det i gång ordentlig. Det är fortfarande bra med sol, säger Lars-Anders Knutsson, företagsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, Västsverige.

Enligt Lars-Anders Knutsson finns det bönder som ligger i beredskap för att så ytterligare en skörd för att få mer grovfoder, som ensilage och hö.

Hur viktigt är regnet?

– Det är avgörande för att få foder till djuren inför vintern i stället för att behöva skicka djuren på slakt, säger Lars-Anders Knutsson.

Perfekt läge för regn

Enligt Lars-Anders Knutsson är det ett perfekt läge för regn, då det håller marken blöt och fuktig.

– Det är ingen fördel att det kommer skyfall. Det är bättre om det kommer regn i omgångar. Hade jag varit bonde så hade jag varit glad över prognosen, säger Lars-Anders Knutsson.

Omsorgsgrupp

För många bönder och lantbrukare har torkan ställt till med problem, bland annat med att få fram mat till djuren. En del har mått dåligt över situationen. Inom LRF finns omsorgsgruppen som är ett nätverk dit bönder och lantbrukare kan vända sig till för att prata och få stöd. Men trots torkan har gruppen fått få samtal.

– Bönderna har varit upptagna med att fixa foder till sina djur. Jag tror att många mår dåligt, men man pratar nog mycket med varandra till exempel med andra bönder och vänner som är i likande situation, säger Lars-Anders Knutsson.

I videon kan du kolla in vad regn skulle innebära för vallskörden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet