Fredric Jonsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Jönköping. Foto: SVT

Fokus på beredskapen för kriser denna vecka

Publicerad

Hur skulle du klara dig om till exempel vatten och el försvann? Denna vecka är det Krisberedskapsveckan och flera av länets kommuner informerar på olika sätt invånarna om hur de klarar en kris.

Under veckan skickar Myndigheten för samhällsskydds och beredskap (MSB) ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner svenska hushåll. Syftet bakom broschyren är att myndigheterna anser att Sverige måste bli bättre på att klara allt från allvarliga olyckor och extremt väder, till IT-attacker eller krig.

– Det har ju ett viktigt signalvärde att man nu vill lyfta fram de här frågorna, säger Fredric Jonsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Jönköping.

Bättre på landsbygden

I broschyren får människor information om hur de ska klara vatten, mat, värme och kommunikationer när samhällets service inte fungerar som vanligt.

Hur skulle vi klara en större kris i Sverige i dagsläget?

– Det ser nog väldig olika ut. Vi vet sedan stormarna Gudrun och Per, som drabbade Småland hårt, att många på landsbygden har en bra kapacitet att klara sig bra själva. Man har byggt upp reservsystem där man till exempel skaffat en elgenerator för att klara elförsörjningen.

Värre är det, enligt Fredric Jonsson, i städerna.

– Blir det ett större elavbrott i en större stad finns det en rad utmaningar. Det är det man nu försöker adressera med den här krisberedskapsveckan bland annat.

Vad är det viktigaste att tänka på för att förbereda sig för en kris som slår ut viktiga samhällsfunktioner?

– Det är fyra saker. Det första handlar om vatten, 2-3 liter per dygn och person behövs. Två mat, många har faktiskt en hel del mat hemma som går att äta även om vi inte kan tillaga den. Nummer tre handlar om värme. Hur kan jag värma upp min bostad om vi skulle stå utan uppvärmning under de kalla tiderna? Och nummer fyra handlar om kommunikation. Hur får jag information om internet eller bredband ligger nere? Skaffa en batteridriven radio.

Tillgång till kontanter

Fredric Jonsson tycker också att det kan vara viktigt att ha tillgång till kontanter om betalsystemen skulle slås ut.

– Själv har jag alltid en viss del kontanter som gör att jag kan klara mig till systemen hoppar igång igen, så att jag kan göra de viktigaste inköpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.