– Vi kan stänga av vattnet eller sänka trycket egentligen, säger Johan Virdung på Värnamo kommun. Foto: TT/Charlotte Göransson

För den som vattnar kan det bli torrt

Uppdaterad
Publicerad

Trots sinande brunnar och den rådande torkan i landet finns det de som bryter mot bevattningsförbudet. Och för den som fortsätter med det, kan det bli märkbara konsekvenser.

Värnamo är en av de kommuner i länet som har infört bevattningsförbud. Majoriteten av invånarna håller enligt kommunen förbudet mot att använda vattnet till mer än det allra nödvändigaste. Men det finns också de som inte ser problemet.

– Jag tror inte man förstår vikten av det, säger Johan Virdung som är ledningsnätsingenjör, VA-avdelningen, på Värnamo kommun.

Rekordvärme 2018

Grannar kan hjälpas åt

Det är kommunen själv som har upptäckt en och annan som brutit förbudet men det har också hänt att grannar ringt in och tipsat.

– Det finns någon som har ringt och sagt att vi ska kolla en viss tomt, för att gräset ser väldigt grönt ut, säger Johan Virdung.

Virdung förklarar att en del som ser ut att ha det grönt och fint också kan ha en egen brunn, vilket många kanske inte tänker på. Men det kan ändå vara bra att hålla ett öga på grannen och hjälpas åt att komma ihåg att ett förbud råder.

– Ser man att något bryter mot förbudet kan man säga till dem att använda vattnet på rätt sätt istället för att vattna gräsmattan exempelvis, menar han.

”Kan stänga av vattnet”

Även om läget är allvarligt vad det gäller kommunens vattentäkter, är det fortfarande under kontroll. Däremot kan det bli konsekvenser för den som fortsätter bryta mot förbudet.

– Vi kan stänga av vattnet eller sänka trycket egentligen, så det inte rinner lika mycket, varnar Johan Virdung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet