Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Gottlieb Granberg berätta varför han i dagsläget har fortsatt förtroende för Helena Bouveng trots Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: Värnamo kommun/privat

Förbundsordföranden: Fortsatt förtroende för Helena Bouveng trots bostadsavslöjandet

Uppdaterad
Publicerad

Gottlieb Granberg som är förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län har i dagsläget fortsatt förtroende för riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) från Vetlanda – det trots Uppdrag gransknings avslöjande att hon har fått en övernattningslägenhet bekostad av skattemedel samtidigt som hon har en bostadsrätt knappt fyra mil från riksdagen.

Helena Bouveng har en övernattningslägenhet i Stockholm på skattebetalarnas bekostnad. Anledningen är att hon är folkbokförd mer än fem mil från riksdagen. Men i andra sammanhang har hon uppgett att hon bor betydligt närmare riksdagen än så.

– Jag har ju hört det också, att hon är väldigt lite i Vetlanda. Samtidigt resonerar hon så att det är där hennes röster finns, det är där hennes väljarkår finns, säger länsordförande Gottlieb Granberg (M) när han intervjuas av SVT Nyheter Jönköping efter Uppdrag gransknings avslöjande.

Val 2022 Jönköpings län

Folkbokförd hos brodern

Bouveng sitter i skatteutskottet och har i flera år varit folkbokförd hos sin bror och hans hustru i Vetlanda. Därför har hon rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm. Men hon har i andra sammanhang gett motstridiga uppgifter om vad som faktiskt är hennes permanenta bostad, enligt Uppdrag granskning. 2020 köpte Helena Bouveng ett hus på Värmdö, drygt 3,5 mil från riksdagen.

Skadar det här Moderaternas ansende?

– Ja det är ingen fördel i alla fall. Men det beror lite på hur vi reder ut det och hur fortsättningen ser ut, säger Gottlieb Granberg och fortsätter:

– Det skadar ju mer politiken allmänt än bara Moderaterna.

Står fast vid att permanentboendet är i Vetlanda

Regelverket säger att den riksdagspolitiker som har sitt permanenta boende längre än 50 kilometer från riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Ledamoten har också rätt till ersättning – traktamente – för sina Stockholmsvistelser.

Helena Bouveng vidhåller att hennes permanenta boende är i Vetlanda.

I klippet ovan hör du Gottlieb Granberg berätta varför han har fortsatt förtroende för Helena Bouveng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet