Läkaren och författaren Bea Uusma hittade fläckar som skulle kunna vara blod på en kavaj som tillhörde en av polarexpeditionens medlemmar. Foto: Pressbild/Arkiv

Fortsatt mystik kring Andréexpeditionen

Uppdaterad
Publicerad

Mystiken kring varför de tre polarforskarna i Andrée-expeditionen dog på Vitön för drygt 120 år sedan är fortfarande tät. Det fanns ett hopp om att fläckar på en kavaj som tillhörde Knut Frænkel skulle kunna ge svar.

1897 försökte Grännasonen Salomon August Andrée tillsammans med Knut Frænkel och Nils Strindberg korsa Arktis med hjälp av en vätebalong. Men de kom endast till Vitön där deras kroppar hittades trettio år senare. Hur och varför de tre dog är inte helt klarlagt, men läkaren och författaren Bea Uusma, har vissa teorier om vad som kan ha hänt.

Hon är övertygad om att Strindberg dödades av en isbjörn men hon har inte kunnat fastställa hur Andre och Frænkel dog.

I vintras hittade hon mörka intorkade fläckar inne i fodret på en kavaj som Frænkel hade på sig då han dog. Uusma tog prover från kavajen som skickades för analys. Skulle det handla om blod skulle det kunna ge svar på frågan på hur Frænkel dog.

Hoppas på ny teknik

Men provsvaret har inte kunnat påvisa förekomst av blod. Det utesluter dock inte att fläckarna ändå innehåller blod. Det kan sannolikt bero att tyget är 122 år gammalt och har sköljts i formalin, vilket är känt för att bryta ner DNA och RNA. 

– Man skulle ju kunna tro att det har gått för lång tid, att materialet har blivit för gammalt. Men jag tänker tvärtom. Det har gått för kort tid, säger Bea Uusma i ett pressmeddelande.

– Analysmetoderna utvecklas oavbrutet. För tio år sedan var det omöjligt att ens göra den här typen av analys. Om ytterligare tio år kommer det ha kommit fram nya tekniker, med ännu bättre precision. Det här är det roliga med att forska länge på samma ämne. Tekniken kommer tillslut ikapp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.