Fosterhemsbarn utan ersättning – Maria Larsson JO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Barnminister Maria Larsson gjorde på måndagen en tvärvändning och bjuder in de rödgröna för att diskutera en statlig ekonomisk upprättelse till vanvårdade fosterbarn. I helgen sade hon precis tvärtom något som fått organisationen ”Vanvårdad och Bortglömd” att JO-anmäla Maria Larsson för att ha vilselett de drabbade.

-Jag hoppas att den här anmälan kan leda till att andra aktörer tar över, kanske att oppositionen vaknar och att vi trots allt kan få en ersättning, säger Peter Lindberg, presstalesman i Vanvårdad och Bortglömd.

Föreningen anser att regeringen vilselett dem under hela den fem år långa utredningstiden, som i sig inneburit ytterligare en stress för föreningens medlemmar.

Den statliga utredningen kring fosterhemsbarnen förslog att de drabbade skulle ges en ersättning på 250 000.

-Nu när Maria Larsson väljer att gå emot utredningens förslag att ge de drabbade ersättning, innebär det att vi återigen blivit gruvligt svikna, säger Peter Lindberg.

Telefonen har gått varm hemma hos Peter Lindberg i Aneby efter att beskedet om att det inte blir någon ersättning till honom eller andra fosterhemsplacerade. Många besvikna medlemmar har hört av sig.

Lindberg själv säger dock till Jönköpingsnytt att han inte är särskilt förvånad.

-Jag började ana detta när det drog ut så på tiden. Men jag frågar mig ändå varför Maria Larsson inte flaggade för det här redan i våras när utredningens resultat presenterades, säger han.

På måndagen vände Maria Larsson i frågan och öppnar för en diskussion, men Peter Lindberg säger att JO-anmälan kvarstår.

Ida Andersson

ida.andersson@svt.se

Erik Nielsen

erik.nielsen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.