Beväpnade poliser bevakade häktningsförhandlingen mot de fyra nu friade männen. Foto: SVT

Fyra män frias för skottlossning på Malmövägen

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män som åtalats misstänkta för att ha beskjutit en bil på Malmövägen i Värnamo natten mot den 10 januari frias nu av Jönköpings tingsrätt för mordförsök. Tingsrätten menar att åklagaren inte lyckats knyta dem till brottsplatsen när skotten avlossades.

Samtliga fyra släpptes i väntan på dom och frias alltså både för försök till mord och åklagarens alternativa yrkande, grovt olaga hot.

– Det var inte oväntat med tanke på beslutet i häktningsfrågan. Jag delar inte bedömningen. Vi ska läsa domen noggrant nu och fundera på om vi ska överklaga, säger åklagaren Lisa Hedberg. 

Kula fastnade i nackstödet

Skottlossningen skedde runt klockan 01 på natten och vittnen hade sett två bilar jaga en tredje bil samtidigt som en person hängde ut genom bilfönstret och avlossade en pistol.

Lisa Hedberg, åklagare.

Sju kulor träffade den flyende bilen och en fastnade i ett nackstöd i baksätet.

Fyra män greps samma natt och häktades sedan. Polisen hittade dock aldrig något skjutvapen.

Flera av männen hade så kallade tändsatspartiklar på kläderna, alltså partiklar som bildas när skjutvapen avfyras, men enligt Jönköpings tingsrätt räcker inte det för en fällande dom.  

”Varken målsäganden eller vittnen har pekat ut dem som gärningsmän”, skriver tingsrätten i domen.

En del av gängkonflikten

Polisen har uppgett att skjutningen var en del av gängkonflikten som då rasade i Värnamo kommun. I den flyende bilen satt tre män, men ingen av dem träffades av skotten.

En av männen är en högt uppsatt Bandidosmedlem och enligt uppgifter till SVT startade konflikten efter att han blivit knivhuggen den 21 december förra året.

Flera av de åtalade tillhör den andra falangen i konflikten. Två av männen döms istället för doping- och narkotikabrott.

Påföljden för den ena mannen blir dagsböter medan den andra döms till sex månaders fängelse.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta hände i gängstriden som skakade Värnamo. Foto: SVT/Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet