Sju av nio kommuner som visat intresse för ett nytt fängelse ligger i Jönköpings län. Foto: TT

Här föreslås nytt fängelse byggas i Jönköping

Publicerad

Jönköpings kommun har efter en förfrågan från Kriminalvården sett över ett flertal platser som skulle kunna vara lämpliga att bygga en ny anstalt på. En plats söder om stan anses vara mest lämplig.

Kriminalvården har ett stort expansionsbehov och vill bygga en ny anstalt. Ett flertal kommuner har fått en förfrågan och Jönköpings kommun har sedan tidig höst utrett vilken plats som skulle kunna vara lämplig.

– Vi har tittat på ett flertal tänkbara platser och föreslår en placering söder om industriområdet Torsvik, säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Här söder om logistikområdet Torsvik i Jönköping finns en yta där en större kriminalvårdsanstalt skulle kunna byggas.

Hoppas få fängelset

Frågan om en ny anstalt har under den senaste veckan diskuterats mellan partiföreträdare för samtliga partier i Jönköpings kommun.

– Den här typen av verksamhet är viktig för samhället i stort och bidrar till många arbetstillfällen på sikt i kommunen och regionen, samtidigt som Jönköping redan idag är ett viktigt centrum för rättsväsendet. Därför är vi positivt inställda till en etablering, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Väntas besked under nästa år

Flera kommuner i länet är intresserade av att få ett fängelse, bland annat eftersom det innebär flera hundra arbetstillfällen. Senare under vintern väntas Kriminalvården återkomma till en eller flera kommuner som anses vara lämpliga.

Kriminalvården räknar med att projektet tar åtta år, från beslut till färdig anläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.