Foto: Mikael Fritzon

HV-spelarna till NHL-draften

Uppdaterad
Publicerad

HV-spelarna Jacob Moverare och Jacob Cederholm är i Buffalo och laddar inför årets NHL-draft. De båda spelarna är födda 1998 och hoppas nu på att bli tingade av något av lagen i den amerikanska hockeyligan.

Tidigt i onsdags morse åkte den unga HV-talangen Jacob Moverare till USA. Dagen efter åkte även klubblagskamraten Jacob Cederholm över till andra sidan Atlanten. Resan för de båda gick till Buffalo och årets NHL-draft. Den uppmärksammade och hårt bevakade första rundan sker på fredagen och den andra till sjunde rundan på lördagen.

– Jag kommer nog inte gå i första rundan men jag hoppas på andra eller tredje. Det hade varit jättekul att gå tidigt såklart men egentligen spelar det inte så stor roll, det är bara kul att bli draftad, säger Jacob Moverare.

Önskar att komma till en storstad

Jacob Moverare är ursprungligen från Östersund men flyttade till Skellefteå innan han hamnade i Jönköping som 15-åring. Han har gjort två säsonger i HV-tröjan och tillhör klubbens J20-lag. Men om Moverare och Cederholm nu blir draftade till en NHL-klubb äger det laget rättigheterna till spelaren. Men vilket lag det kan tänkas bli tycker Moverare inte spelare så stor roll.

– Jag har inte direkt något favoritlag, men en bra stad vore kul. Som någon av de större städerna, som Toronto, New York eller Los Angeles, fortsätter Jacob.

Tufft att kombinera med skolan

Till vardags går Jacob på Sandagymnasiet där han läser handel och administration. Han tycker att det ibland är tufft att kombinera sin satsning på hockeyn med skolan, men påpekar samtidigt att han får mycket hjälp av mentorer som ser till att han hänger med.

Jacobs mål med hockeyn är att bli så bra som möjligt och han drömmer om att få spela i NHL i framtiden. Men konkurrensen är tuff och han är medveten om vad han måste utveckla för att nå toppen.

– Jag tycker att jag är bra i passningsspelet och på att läsa spelet i sig. Men jag skulle framförallt behöva utveckla skridskoåkningen och fysiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.