Mannen hittades död i november i Lekerydstrakten. Foto: SVT

I dag föll domen i Lekerydsmordet

Uppdaterad
Publicerad

De båda män som stått åtalade misstänkt för mord i en bostad utanför Lekeryd frikänns nu av Jönköpings tingsrätt.

Jönköpings tingsrätt frikänner de två män som åtalats för mord i Tovrida, Lekeryd. Eftersom männen frikänts för mord har de inte heller dömts att betala skadestånd. Den ena mannen dömdes dock för grovt vapenbrott.

Det var i mitten av november som en död man hittades i en bostad i närheten av Lekeryd. En man i 60-årsålderns och en i 50-årsåldern greps senare.

Lekerydsmordet

Krävde långt fängelsestraff

Enligt åtalet sköts mannen på nära håll med fem skott i huvudet. Enligt polisen ska mannen ha legat död i 10 dagar innan han hittades. Polisens tekniker hittade visserligen DNA från båda de misstänkta på revolvern, men polisen har inte kunnat slå fast vem som höll i vapnet när det avfyrades – någon av männen, eller någon annan.

Åklagaren krävde under den sista rättegångsdagen att en av de åtalade ska dömas till ett långt fängelsestraff, men Jönköpings tingsrätt beslutade att båda misstänkta skulle släppas från häktet.

Finns tvivel

På tisdagen kom då den väntade beslutet att de båda männen frikänns helt från mord. I domen skriver rätten att den centrala frågan är om det är bevisat att det var de åtalade männen som dödat mannen.

För en fällande dom krävs alltid att det ska vara praktiskt taget uteslutet att det kan ha gått till på något annat sätt än det som åklagaren påstår. Det ska med andra ord vara ”ställt utom rimligt tvivel”, skriver tingsrätten. Domstolen har inte heller kunnat utesluta alternativa gärningsmän.

Den ena mannen har erkänt att han hanterat mordvapnet och ammunitionen. Han har därför dömts för grovt vapenbrott.

Oklart om domen överklagas

Åklagaren Jessica Andersson säger till SVT att hon inte är förvånad över den friande domen. En indikation kom då de båda männen släpptes från häktet efter den sista rättegångsdagen.

– Vi ska nu läsa igenom domen ordentligt för att ta ställning till om den ska överklagas, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekerydsmordet

Mer i ämnet